Menu

Nyheder

Nedlæg ikke Danmarks eneste marinarkæologiske uddannelse

Af MR | October 20, 2015

archive_5Cfilarkiv30_5CBilleder_5CArk_E6ologi_20under_20vand_5C0207-Bd-5-0010_web_01I Danmark har vi verdens bedste potentiale for at udvikle vores maritime arkæologi, men vejen frem er ikke at nedlægge Danmarks eneste  marinarkæologiske uddannelse. Følg dette link til en kronik i Berlingske skrevet af Lektor Mikkel Sørensen fra Københavns Universitet og museumsinspektør Morten Ravn fra Vikingeskibsmuseet i Roskilde.

Læs mere om de igangværende marinarkæologiske undersøgelser i danske farvande på Vikingeskibsmuseets hjemmeside

Emne: Maritime tanker - udvalgets blog | 6 Comments »

6 Responses to “Nedlæg ikke Danmarks eneste marinarkæologiske uddannelse”

 1. Bjørn Loven Says:
  October 21st, 2015 at 8:31 pm

  Jeg har sagt det før og jeg siger det gerne igen – marinarkæologi er en metode og IKKE et fag – man kalder jo heller ikke arkæologer der arbejder på det tørre for ‘landarkæologer’. Metoden skal integreres inden for de enkelte arkæologiske hovedfag i stedet for at blive behandlet som et fag i sig selv. Og jeg vil da lige nævne, at det maritime aspekt af klassisk arkæologi lever i allerbedste velgående herhjemme, og at vores studerende klarer sig rigtigt godt efterfølgende. Jeg vil gerne invitere folk til et seminar, hvor vi overvejer disse ting.

 2. MR Says:
  October 21st, 2015 at 9:36 pm

  Kære Bjørn
  Dejligt med lidt debat om emnet. Metode eller fag – du er vel enig i, at der bør uddannes arkæologer, der kan varetage beskyttelsen og udforskningen af vores submarine kulturarv?
  Super med et seminar om emnet og dets problematikker. Sig endelig til. Mvh Morten Ravn

 3. Bjørn Loven Says:
  October 22nd, 2015 at 9:59 am

  Kære Morten,

  Der er ikke tale om lidt debat der er tale om to helt forskellige skoler.

  Der er en tendens til at de arkæologer der bliver uddannet fra marinarkæologiske studier rundt om i verden er ‘jack of all trades – and master of none’. Jeg mener at den danske submarine kulturarv skal varetages af stærke fagarkæologer (forhistoriske og middelalder), der er trænet i marinarkæologisk metode. Det er konservatorenes arbejde at beskytte kulturarven, arkæologerne kan naturligvis godt indgå i arbejdet.

  Jeg ser gene DU programmet lukket så vi kan starte på en frisk og opbygge noget endnu bedre!

  De bedste hilsner,
  Bjørn

 4. Bjørn Loven Says:
  October 22nd, 2015 at 10:00 am

  @ SDU

 5. Bjørn Loven Says:
  October 22nd, 2015 at 10:10 am

  Jeg har uddannet studerende i marinarkæologisk metode i 15 år og jeg syntes faktisk at det er utilstedeligt at i taler om ‘Danmarks eneste marinarkæologiske uddannelse’. Jeg syntes også det er på sin plads at nævne at jeg har efteruddannet arkæologer fra SDU og Southampton så de rent faktisdk kan arbejde under vandet.

  Jeres kronik skaber unødig friktion – og det har vi ikke brug for. Prøv at træde et skridt bagud og se det store billede – og ‘get the facts straight’.

 6. Bjørn Loven Says:
  October 22nd, 2015 at 12:10 pm

  FYI. Den danske aræolog (ikke undertegnede) der har mest arkæologisk bundtid (3000 timer plus) og dermed mest erfaring er uddannet under Zea Harbour Project.

Comments